Stalen onderplaat op maat van de kachel

Wij kunnen ook een 4 millimeter dikke (zwaar uitgevoerde) rechthoekige onderplaat leveren op maat van de kachel.

Deze platen zijn raadzaam als de kachel op een houten of composiet terras wordt geplaatst. De pootjes van de kachels kunnen namelijk nogal warm worden en door er deze plaat onder te leggen kan er niets met uw terras gebeuren als de kachel wordt gestookt.

De plaat steekt aan de voorzijde een 15 à 20 centimeter voor de kachel uit, mocht er een keer een stuk brandend hout uitvallen, tijdens het bijvullen van de kachel is uw terras ook hier tegen beschermd. Er is keuze uit een vlakke plaat en een plaat met hier een opstaand randje omheen gelast. 

Als een kachel zwart gespoten wordt besteld wordt de onderplaat vanzelfsprekend mee gespoten voor de meerprijs van het zwart spuiten van de kachel. Bij onbehandelde kachels zetten wij de onderzijde van de plaat in de zwarte of blanke tectyl. Daar een onbehandelde plaat aan de onderzijde zal gaan roesten is de kans groot dat bij het verplaatsen van de plaat een kachel er een roestvlek op uw terras zit. De tectyl laag voorkomt dit probleem.

 

De platen hebben per type kachel ieder een eigen maat:

Modellen Lomp Zwaar 100 x 75 centimeter

Model Vet Heet 67 x 75 centimeter

Gasfles kachel 50 x 75 centimeter

 

We kunnen de onderplaten met een randje erom heen voorzien van 2 zwenkwielen met een rem en 2 bokwielen eronder. Zo wordt het een trolley waarmee de kachel makkelijk is te verplaatsen. Bij de trolley brengen wij ook een versteviging aan de onderzijde van de plaat aan zodat deze stabiel is. 

 

Omschrijving Prijs
PLaat modellen lomp zwaar vlakke uitvoering € 90,00
Plaat model vet heet vlakke uitvoering € 80,00
Plaat model gasfles vlakke uitvoering € 65,00
Het maken van een opstaand randje € 30,00
Trolly € 70,00

Losse ruitjes voor de kachels

Het is niet te hopen dat het ruitje in uw kachel een keer sneuvelt maar mocht dit toch gebeuren kunnen wij u altijd een ruitje na sturen.

Los ruitje model ‘Lomp Zwaar’        € 32,50
Los ruitje model ‘Lomp Zwaar Bol’ € 40,00

Haarhout in netzakken

Wij leveren ook haardhout in netzakken, dit is handiger met vervoer en opslag dan los haardhout. Het hout is goed droog balkhout dat direct stook baar is. Tevens hebben wij aanmaakhout (dunne latjes) om uw kachel snel aan het branden te krijgen.

Net zak houtblokmix ca. 8 kilo  22 liter    €8,-.
Net zak aanmaakhout ca. 5 kilo  22 liter  €7,-.

Lashandschoenen

Omdat de sluiting van de kachels met een deurtje warm kan worden bij het stoken en u daarbij uw handen kunt branden bieden wij u hiervoor een simpele oplossing aan: een paar goed gevoerde lashandschoenen.

Hiermee kunt u veilig het deurtje open en dicht doen, de eventuele Dit alles zonder uw handen te bezeren!

Prijs is € 10,-. per paar.

Buissteun

De buissteun dient ter stabilisatie van kachels die met een langere buis worden geleverd.

De stabiliteit van de kachels is goed maar als de hoogte van de kachels groter wordt zal dit een negatieve invloed kunnen hebben op de stabiliteit.

Daar de afvoerbuis die wij gebruiken minimaal 12 kilo per meter weegt zullen kachels met een totaal hoogte van meer dan 3 meter minder stabiel worden.

Bij de kachels die geleverd worden met een opzetbuis met hierin 2 bochten wordt deze buissteun overigens standaard en kosteloos meegeleverd! 

Prijs van de buissteun incl. benodigde bouten, schroeven en moeren is € 45,-.

Veilig stoken

Er is sinds kort een heel goed advies van een aantal brandweerkorpsen. Zij noemen deze stooktip de "Omgekeerde methode", ook wel de "Zwitserse methode" van stoken. Dit is vooral een heel geschikte manier als je met Fire Up aanmaakblokjes werkt om het vuur aan te steken. Het komt er op neer dat je in jouw kachel, of op het stookrooster van jouw open haard, eerst wat grotere, goed gedroogde houtblokken neerlegt. Je stapelt ze twee aan twee kruislings op, naar boven toe met steeds kleinere houtblokken. Je laat steeds ruimte tussen de bokken voor de zuurstof.

Na een aantal hout lagen leg je tussen twee kleine stukjes hout jouw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen. Als je nu de aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Er vindt nu beslist veel minder rookontwikkeling plaats (en in geval van een kachel zullen de kachelruit en rookkanaal zeker schoner blijven). Bij het aansteken van onderaf ontstaat er normaliter veel meer rook met hierin veel onverbrande delen. Een enorm voordeel van omgekeerd stoken.


Vonkgaas in buis

Als in de buurt waar de kachel wordt gestookt brandbare elementen aanwezig zijn (denk aan b.v. een rieten dak of naaldbomen) is het verstandig om een vonkvanger in de afvoerbuis te laten monteren. Deze vonkvanger is een geperforeerde plaat met een maas wijdte van 7 x 7 millimeter en de is afdoende om een eventuele vonk die door de afvoerbuis naar boven komt op te vangen en te ‘breken’.

Dit gaas materiaal heeft een luchtdoorlatendheid van 70% en zal geen nadelige invloed hebben op de stookeigenschappen van de kachel.

Dit vonkengaas leveren wij overigens niet op onze gasfles kachels uitgevoerd met de dunnere 11 centimeter afvoerbuis daar dit de stookeigenschappen wel nadelig beïnvloed. De luchtdoorlatendheid van het vonkengaas wordt dan door de diameter van de buis te klein en de mogelijkheid bestaat dat en af en toe een vleugje rook uit de voorzijde van de kachel komt i.p.v. dat dit door de afvoerbuis naar boven gaat. De vonkvanger kan overigens worden gecombineerd met een petje op de buis.

De prijs van deze vonkvanger is € 20,-.

Smoorklep in buis gemonteerd

De smoorklep is een simpele manier om de kachels een beetje te temperen als het vuur naar uw mening een beetje te hard gaat.

Deze smoorklep is het meest van toepassing op kachels met een dicht deurtje (al dan niet met glas hierin). De open modellen kachels branden meer geleidelijk en hierbij is de smoorklep eigenlijk een optie die als overbodige luxe kan worden bestempeld.

De prijs van de smoorklep is € 50,-.

As afvoerklep

Ondanks dat de kachels vrijwel geheel leeg branden en de kachel maar zelden leeg gemaakt zal moeten worden bieden wij u een afvoerklep aan die aan de onderzijde van de kachels modellen 'Lomp Zwaar' en 'Vet Heet' kunnen worden gemonteerd. Voor de gasfles is de klep aan de forse kant en haalt het karakter van de kachel onderuit. Wij leveren deze klep dus niet voor dit type kachel! Door de klep open te draaien ontstaat aan de onderzijde van de kachel een gat. Als u hieronder een bakje plaatst zullen de asresten hierin vallen en heeft u de kachel op een eenvoudige manier en met schone handen leeg gemaakt. De asresten kunt u gewoon in uw tuin bij planten deponeren, dit is een goede meststof!

De prijs van deze afvoerklep is € 50,-.

Zwart spuiten kachel

Alle kachels worden onbehandeld geleverd, dit houdt in dat ze een roestig uiterlijk hebben.  De terraskachels worden gemaakt van buis materiaal dat al (deels) roestig is en alleen is geschuurd op plaatsen waar er aan is gelast. De roest laag (de patina) zal de kachel beschermen tegen doorroesten en er zal geen of weinig roestwater van de kachels aflopen. Uw terras onder de kachel blijft dus schoon!

Wij bieden de mogelijkheid de kachels in een mat zwarte industriële hittebestendige coating te leveren, dit spuiten van de kachels laten wij extern doen. De kachels worden eerst gestraald omdat alle roest en vuil eraf moet om de hittebestendige coating goed te laten hechten aan de kachel.

 

-    Kachel model ‘Vet Heet’ €115,-.
-    Kachel model ‘Lomp Zwaar’ €140,-.
-    Kachel model ‘Lomp Zwaar Bol’ €140,-.
-    Kachel dikbuik gasfles op pootjes  €100,-.

Regenpetje

Dit is een vlak rond plaatje dat op de bovenzijde van de buis wordt gelast en dient voornamelijk om het inregenen van de kachel tegen te gaan. Tevens dient dit petje als vonkvanger, een eventuele vonk die door de afvoerbuis omhoog komt zal tegen de pet aan slaan en vervolgens doven.

Ook hebben wij een demontabele regenpet, deze wordt toegepast als een kachel moet worden geleverd met een stuk demontabele buis of dat de verwachting is dat de kachel op enig later moment zal moeten worden verlengd. De pet wordt met een bout-moer constructie aan de afvoerbuis bevestigd en kan dan zowel op de vaste buis van de kachel als de verlengbuis worden gemonteerd. 

Deze petje is overigens standaard op de kachels van model ‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’.

Bij de gasfles kachels en het model ‘Vet Heet’ is de prijs van dit petje € 25,-.


Wij kunnen helaas geen garantie geven op de verflaag op de kachels daar de duurzaamheid van deze verflaag nogal afhankelijk is van de mate waarin de kachel wordt gebruikt en hoe deze wordt gestookt. Anders is het wanneer de verf bij het in stoken van de kachel blazen begint te krijgen (en dus op die plaats niet goed hecht aan de kachel), in dat geval is er iets dus niet goed gegaan in het spuitproces en kunnen wij hier wel mee terug voor garantie naar de spuiter.

Raadzaam is het de kachel zo kort mogelijk na aanschaf in te stoken (met slechts een weinig hout erin) De verf op de nieuwe kachels is namelijk nogal zacht en zal uitharden bij dit in stoken.Daar de kachels van het model dikbuik gasfles op pootjes onbehandeld worden geleverd met de originele verflaag nog op de gasfles en deze bij de eerste keer stoken enige stank en rook overlast kunnen geven (duurt doorgaans een uurtje en is eenmalig) bieden wij bij dit model de mogelijkheid de kachel alleen te laten stralen. De kachel wordt dan geheel blank geleverd en zal de eerste keer stoken geen overlast geven. Na 1 regenbui zal de kachel al een bruine kleur krijgen.

Prijs van het laten stralen van dit model kachel is € 45,-.

Alle losse delen die bij een zwarte kachel worden besteld worden voor dezelfde vermelde prijzen mee gespoten en/of gestraald.


Bij de zwarte kachels wordt altijd een spuitbus hittebestendige zwarte verf (tot 650 graden) voor het eerste onderhoud gratis meegeleverd. Deze spuitbussen van 400 ml. Hebben wij ook los.

Leverbaar voor € 15,-. Per stuk. De spuitbussen zinkhoudende grondverf kosten hetzelfde.


Kachel geschikt maken voor dubbelwandige doorvoer dak

Wij kunnen alle modellen kachels die wij leveren voorzien van een speciale diameter afvoerbuis waar een koppelstuk van 150 millimeter (inwendige diameter)  enkelwandig naar 150 millimeter

Wij maken de kachel op een hoogte van een 15 centimeter onder het dak van uw overkapping en van daaruit wordt dan verder gewerkt met het dubbelwandige rvs doorvoer materiaal.

Daar elk dak anders is qua hellingshoek of dakbedekking hebben wij dit dubbelwandige materiaal nooit op voorraad, maar kunnen dit wel voor u bestellen. De levertijd hiervan valt mee, doorgaans hebben wij het met enkele werkdagen in huis.

Wel moet worden vermeld dat het doorvoer materiaal nogal prijzig is. De prijzen van deze sets zijn de afgelopen tijd (net als die van bouwmaterialen en ijzer) helaas fors gestegen, Ga ervan uit dat een complete doorvoer set in de goedkoopste uitvoering (plat dak, EPDM of bitumen gedekt) € 540.00 (incl. BTW) kost.

Voor een hellend dak en een met dakpannen gedekt dak is een andere dak doorvoerplaat en een andere verdiepingsondersteuning nodig, deze zijn duurder en hieraan is dus een meerprijs verbonden.

Ter indicatie: - hellend dak 5- 27 graden kost de complete set (1 meter buis) € 590,00

 - pannen gedekt dak (dakplaat met loodslab) kost de complete set (1 meter buis) € 705,00

We kunnen de doorvoer sets ook zwart gespoten leveren. Dit kan soms mooier zijn bij een zwart gespoten kachel, het glimmende blanke rvs contrasteert namelijk nogal bij een zwarte kachel. De set is van dezelfde solide kwaliteit als de rvs doorvoer set en alle onderdelen zijn dan zwart gespoten. Deze set is helaas wel een stukje duurder dan de standaard set, prijs voor een set voor een plat EPDM of bitumen gedekt dak is € 630,00

Prijzen van de zwart gespoten sets zijn bij:

- Hellend dak 5- 27 graden kost de complete set € 705,00

- Pannen gedekt dak (dakplaat met loodslab) kost de complete set € 825,00

 

 

Mocht de kachel echter standaard zijn voorzien van een petje op de buis (‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’)  vervalt dit wel zonder restitutie. Een eventuele verlenging van de buis (bovenop de standaard hoogte van het type kachel van uw keuze) wordt berekend tegen het normaal geldende tarief van € 35,-. Per 0,5 meter.